Category Archives: Trivia

October 29, 2013

Goosebumps Tagline Trivia Challenge Answers

Posted by at 1:17 am in Goosebumps, Trivia | Permalink

GB_Logo2013Goosebumps Tagline Trivia Challenge

How well do you know the frightful tales of Goosebumps? Did you guess all the Goosebumps titles from last week’s Goosebumps Tagline Trivia Challenge? Here are the answers. . .

GB_BkCovers

1. One picture is worth a thousand screams. Say Cheese and Die
2. It’s gonna be a L-O-N-G night! A Night in Terror Tower
3. Open wide and say . . . mouthwash! Vampire Breath
4. It’s a field of screams. The Scarecrow Walks at Midnight
5. If looks could kill . . . The Haunted Mask
6. Something’s waiting in the dark . . . Stay Out of the Basement
7. No swimming. No surfing. No haunting. Ghost Beach
8. Who’s afraid of the big, bad wolf? The Werewolf of Fever Swamp
9. Enter if you dare . . . One Day at HorrorLand
10. He walks. He stalks . . . Night of the Living Dummy

Which one is YOUR favorite? Let us know in the Comments!

October 22, 2013

Goosebumps Tagline Trivia Challenge

Posted by at 1:46 am in Goosebumps, Trivia | Permalink

GB_Logo2013Goosebumps Tagline Trivia Challenge

How well do you know the frightful tales of Goosebumps? The taglines for Goosebumps books can be just as spooky as the stories. Can you guess the Goosebumps book titles for the taglines below? HINT: All the taglines are from the Goosebumps Classic series. 
GB_BkCovers

  1. One picture is worth a thousand screams.
  2. It’s gonna be a L-O-N-G night!
  3. Open wide and say . . . mouthwash!
  4. It’s a field of screams.
  5. If looks could kill . . .
  6. Something’s waiting in the dark . . .
  7. No swimming. No surfing. No haunting.
  8. Who’s afraid of the big, bad wolf?
  9. Enter if you dare . . .
  10. He walks. He stalks . . .

Post your guesses in the Comments below and check your answers!

September 17, 2013

Fall Preview Guess the Book Answers

Posted by at 1:19 am in Reads, Trivia | Permalink

guessthebookFall Preview Guess the Book Answers

Did you guess the titles of these exciting books being published this fall? Read on for the answers and to find out the dates these books will be appearing in bookstores. Here are the answers to last week’s Fall Preview Guess the Book Quiz.

1) Diary of a Wimpy Kid: Hard Luck by Jeff Kinney
November 5, 2013. In book #8 of the DWK series, Greg Heffley’s on a losing streak. His best friend, Rowley Jefferson, has ditched him, and finding new friends in middle school is proving to be a tough task. To change his fortunes, Greg decides to take a leap of faith and turn his decisions over to chance. Is Greg’s life destined to be just another hard-luck story?

2) Heroes of Olympus: The House of Hades by Rick Riordan
October 8, 2013
. At the conclusion of The Mark of Athena, Annabeth and Percy tumble into a pit leading straight to the Underworld. The other five demigods have to put aside their grief and follow Percy’s instructions to find the mortal side of the Doors of Death. If they can fight their way through the Gaea’s forces, and Percy and Annabeth can survive the House of Hades, then the Seven will be able to seal the Doors both sides and prevent the giants from raising Gaea. But if the Doors are sealed, how will Percy and Annabeth be able to escape? Read a sample chapter.

3) Spirit Animals: The Hunted by Maggie Stiefvater
January 7, 2014 (okay, it’s not exactly fall).
Four children have discovered that they have spirit animals, a rare bond between human and animal that has launched them on a quest to save their world. The team heads to the forests of Eura, where another Great Beast is hidden. At first, Conor is excited to return to his old home, but when the four young heroes are betrayed by a familiar face, the hunt for the Great Beast becomes a race for their lives.

4) Willow Falls: The Last Present by Wendy Mass
September 24, 2013. Grace has fallen into a strange frozen state on her birthday, and Amanda and Leo must travel in time to fix whatever’s wrong. As they journey back to each of Grace’s birthdays, they start seeing all sorts of patterns . . . which raise all sorts of questions. Luckily, a little birthday magic always helps in Willow Falls where everything is possible and there are no coincidences.

Tell us what you think of these books in the Comments!

— Sonja, STACKS Staffer

September 3, 2013

September Holidays

Posted by at 1:46 am in Trivia, Writing Prompt | Permalink

writing_prompt_holiday

Yes! It’s finally Be Kind to Editors Month!

With the Labor Day holiday marking the unofficial end of summer, I’m feeling a little sad, so I thought I would give you happy news of fun holidays to celebrate in September. I know some of you will be celebrating the Jewish holidays this week, but the holidays on today’s list are . . . well. . . lesser known. While you might not have heard of these, I hope this list gives you a few reasons to celebrate this month, even though the carefree days of summer are but a memory.

September is . . .

  • Library Card Signup Month
  • Read a New Book Month
  • Chicken Month
  • Honey Month
  • Rice Month
  • Sewing Month
  • Be Kind to Editors Month
  • Better Breakfast Month
  • Classical Music Month
  • Piano Month
  • Good Manners Month

You might have to get a bit creative to come up with ways to celebrate these, but as you can see, the possibilities for silly party themes are endless! I’m going to throw a Read a New Book Party where everyone has to show their library card to get in. I’ll serve chicken and rice and uh, honey. And everyone will have good manners and be kind to me because I’m an editor! Yay! You’re all invited!

Leave a Comment to tell us what holidays YOU will be celebrating in September.
image from kids.scholastic.comSonja, STACKS Staffer

August 27, 2013

Tuesday Trivia

Posted by at 3:19 pm in Trivia | Permalink

trivia_quiz2Did You Know . . .

Today in 1883, Planet Earth suffered the greatest explosion in recorded history when Krakatoa, a volcano in present-day Indonesia, blew up several times in a row. Wonder what that would have looked like from space!

Speaking of space, on this day in 1962, Mariner 2 was launched on its voyage to Venus; it would become the first spacecraft to visit a planet. Which brings up an interesting question. Are there volcanoes on other planets? Yes, there are even some on Venus!

August 13, 2013

Record-Breaking Trivia Quiz Answers

Posted by at 1:28 am in Trivia | Permalink

trivia_quiz2Record-Breaking Trivia Quiz Answers

Biggest, smallest, tallest, fastest! Last week, we posted a Record-Breaking Trivia Quiz. Tallest building, oldest living man, longest river . . . you get the picture!  How many did you get correct? Check out the answers below.

  1. The tallest building in the world is the Burj Khalifa. What country is it in?
    ANSWER: United Arab Emirates. Dubai is the U.A.E. city that boasts the tallest habitable building in the world. It climbed to the top of the charts when it was completed in 2010. It has 160 stories, is 2716.5 ft., and includes a hotel, apartments, restaurants, office space, and a viewing deck.
  2. The world’s oldest living man is how old?
    ANSWER: 112 years old.  According to Guinness World Records, Salustiano Sanchez Blazquez was born in 1901, and currently lives in Grand Island, New York. His hobbies include vegetable gardening and crossword puzzles. Incidentally, he is not the world’s oldest living person. SHE is 115-year-old Misao Okawa of Japan.
  3. What’s the fastest someone has ever run 1 mile?
    ANSWER: 3 minutes and 43 seconds! The record was set in 1999 by Hicham El Guerrouj of Morocco.  Yikes, I run a mile in 11 minutes. He’d run laps around me!
  4. Which is the longest river in the world?
    ANSWER: The Nile. Running through Africa, the Nile is over 4,000 miles long. #2 is the Amazon, #3 is the Yangtze in China, and #4 the Mississippi.
  5. The world’s shortest person is about how tall?
    ANSWER: 54.6 cm. According to Guinness World Records, the world’s shortest man (72-year-old Chandra Bahadur who is 54.6 cm) and world’s shortest woman (18-year-old Iyoti Amage who is 62.8 cm) met for the first time for the production of the 2013 Guinness Book of World Records
  6. Where is the world’s largest swimming pool?
    ANSWER: Chile. It’s called The San Alfonso del Mar sea water pool. Lying beside the Pacific Ocean, special machines draw sea water from the Pacific Ocean in at one end of the pool, filter and treat it, and pump it back out the other end!
  7. Where is the world’s tallest roller coaster?
    ANSWER: Six Flags, NJ. According to the Scholastic Book of World Records, “Kingda Ka” has been the world’s tallest coaster since opening in 2005 at 456 feet high. It reaches a top speed of 128 scream-filled miles per hour!
  8. Which city has the most skyscrapers?
    ANSWER: New York City. The Big Apple has 210 buildings over 500 feet tall. The newest and tallest skyscraper in New York is One World Trade Center, a.k.a. the Freedom Tower.

If you’re in the mood for more, check out The 2013 Guinness Book of World Records. I could get lost in there for hours! See you next Trivia Tuesday.

—Ratha, STACKS Writer

August 6, 2013

Record-Breaking Trivia Quiz

Posted by at 12:56 pm in Trivia | Permalink

trivia_quiz2Record-Breaking Trivia Quiz

Biggest, smallest, tallest, fastest. For today’s Trivia Tuesday we are taking a look at some of the world’s top record holders. Can you guess the answers to our Record-Breaking Trivia Quiz? Ready? Go!

  1. The tallest building in the world is the Burj Khalifa. What country is it in?
  2. The world’s oldest living man is how old? A) 103 years B) 112 years C) 118 years
  3. What’s the fastest someone has ever run 1 mile?
  4. Which is the longest river in the world? A) Nile B) Amazon C) Mississippi D) Yangtze
  5. The world’s shortest person is about how tall? A) 30 cm (1 foot tall) B) 54 cm (just under 2 feet) C) 98 cm
  6. Where is the world’s largest swimming pool? A) Disney World B) Chile C) Australia
  7. Where is the world’s tallest roller coaster? A) Disney World B) Busch Gardens, Virginia C) Nagasima Spa Land, Japan D) Six Flags Great Adventure, New Jersey
  8. Which city has the most skyscrapers over 500 feet tall? A) New York B) Hong Kong C) Chicago D) Tokyo

Let us know your guesses in the Comments below, and check back next week for answers!

—Ratha, STACKS Writer

July 23, 2013

Sun Safety Trivia Answers

Posted by at 1:06 am in Summer, Trivia | Permalink

SunSun Safety Trivia Answers

Happy Summer! Last week we posted a Sun Safety Trivia Quiz. We know you are busy with lots of pool time, camp fun, and sprinkler running, but now the answers have arrived. How are your summer sun smarts? Check out answers below.

  1. How often should you reapply sunscreen?
    ANSWER: B. Every 2 hours. The American Cancer Society also recommends people stay under the shade in the middle of the day, and cover up with hats and sunglasses. (Ooh la la! Great summer fashion!) Even if you’re applying sunscreen every 2 hours, don’t broil in the sun. Be sure to take lots of breaks!
  2. What does SPF stand for?
    ANSWER: Sun Protection Factor!
  3. True or False? A sunscreen labeled SPF 30 blocks twice as much as one labeled SPF 15.
    ANSWER: False. The number actually means how long it will protect your skin from burning. You multiply the number by 15 (because your skin will start to burn in 15 minutes). SPF 15 x 15 minutes = 225 minutes protected. SPF 30 x 15 minutes = 450 minutes protected. Of course, this is only if you’re not swimming, or it doesn’t get rubbed off. So still reapply sunscreen every 2 hours!
  4. What’s stronger, waterproof sunscreen or water-resistant sunscreen?
    ANSWER: Waterproof sunscreen is stronger. It protects your skin for about 80 minutes when you are swimming or sweating. Water-resistant only protects for about 40 minutes.
  5. Oh no! You fell asleep at the pool and got bad tan lines. You should:
    ANSWER: C. Wait until your skin is healed before going out in the sun again.
  6. If you do get bad sunburn, which of the following can help?
    ANSWER: A. Aloe vera gel and moisturizers can help. Also, a cool compress. Stay away from a hot bath! Drink plenty of water, because sunburn can dehydrate you. Some people also say a cool cloth dampened with skim milk! The coolness takes out the initial fire, and the milk creates a protein film to ease the pain. But stay away from cats if you do this!
  7. The best type of sunscreen is:
    ANSWER: B. one with SPF 15 or higher. Also make sure the label says it blocks UVA and UVB rays.
  8. In which area of the world is being tan looked down upon?
    ANSWER: B. Asia. Traditionally Asians did not think being tan was beautiful because it was associated with poor peasants working in the fields (and being tanned from the sun). Being lighter was a sign of being rich. Even today, many trends in Asia are for skin lightening, and women stay out of the sun.
  9. Some of the good things about getting sun are:
    ANSWER: D. all of the above! There are many benefits to getting sun like Vitamin D, better sleep at night, and a happier mood, but you just have to be extra careful in the summer.

What are you guys spending most of your time doing this summer? Let us know in the Comments below!

—Ratha, STACKS Writer

July 16, 2013

Geography Trivia Quiz Answers

Posted by at 1:10 am in Trivia | Permalink

trivia_quiz2Geography Trivia Quiz Answers
Last week, History 23 created an awesome Geography Trivia Quiz for us. Were you able to guess all the places in the quiz? Read on for the answers.

  1. This location is a country in upper Europe. More folk songs are written in the language of this country than that of any other in the world. This country belonged to the Soviet Union at one point. The capital city is Tallinn. This country is mentioned in (but not the setting of) the book Second Fiddle by Rosanne Parry (for ages 12 and up).
    Answer: Estonia
  2. This location is an American hiking trail that goes from Georgia to Maine. People who hike the whole thing are called thru-hikers. This trail is the partial setting of the book Halfway to the Sky by Kimberley Brubaker Bradley.
    Answer: Appalachian Trail
  3. This is an island country. It was under dictatorship until 1961. It shares its island with another country, and is the setting for Julia Alvarez’s Before We Were Free (for ages 12 and up).
    Answer: Dominican Republic
  4. This is an American state. When it was first purchased as a territory, this state was called Seward’s Folly. It is the easternmost and westernmost state. It is the 49th state, and I will not give a book clue because this one is pretty easy.
    Answer: Alaska
  5. This location is also an American state. It includes the Grand Canyon, and is the 48th state to enter the Union. It is the setting for Ann Rinaldi’s book The Staircase.
    Answer: Arizona
  6. Use these key phrases and words to identify the city: Eiffel Tower, France, Arc de Triomphe.
    Answer: Paris
  7. Use these terms to identify the American state: Monticello, Williamsburg, Colony, George Washington.
    Answer: Virginia
  8. Use these book titles to identify the country: The Lacemaker and the Princess by Kimberley Brubaker Bradley, Second Fiddle by Rosanne Parry, and The Royal Diaries: Marie Antoinette, Princess of Versailles by Kathryn Lasky.
    Answer: France

Thanks for these amazing questions, History23! I’m always looking for new blog post ideas. If you have ideas for blog posts, go to the Message Board and submit yours, too!
image from kids.scholastic.comSonja, STACKS Staffer